Rondreis Sardinie

Dit is pas een echte rondreis. Het hele eiland Sardinië rond in één vakantie. Met een steeds verrassend landschap van prachtige kustlijnen, indrukwekkende bergen, schilderachtige dorpjes, mooie natuur en mysterieuze ‘nuraghe’. In één woord: schitterend!

 

Naar Castelsardo

Met eigen vervoer rijd je naar Genua, Marseille of Toulon waar je de boot naar het noorden van Sicilië neemt; al een avontuur op zich! Als je bij aankomst op Sardinië de kustweg SP90 richting het oosten volgt, kom je vanzelf bij het mooie middeleeuwse Castelsardo (ca. 40 km). Van ver zie je al het kasteel op het hoogste punt.
Niet alleen de kust van Sardinië is prachtig, ook het ruige binnenland is de moeite van het bewonderen waard, dankzij de prachtige berglandschappen en een aantal interessante bezienswaardigheden. Voor een actieve dag kun je een kanotocht maken over de rivier de Coghinas. Er zijn verschillende tochten, ook geschikt voor beginners, bijvoorbeeld met New Kayak.

In Tempio Pausania kun je goede regionale wijnen proeven en kopen bij Cantina Sociale Gallura (adres: Via Val di Cossu, open ma t/m vr 8-12.00 uur en 14-18.00 uur, zat 9-13.00 uur). Vervolgens kom je langs Calangianus, de kurkhoofdstad van Sardinië. Het landschap wordt gedomineerd door uitgestrekte boomgaarden met kurkbomen. Pas geoogste kurk laat een rode bast achter op de bomen. Het kurk groeit vervolgens in enkele jaren weer terug!

Liever naar het strand? Stintino, Isola Asinara en Spiaggia Pelosa zijn prachtig!
Het mooiste strand in het noordwesten is de Spiaggia di Pelosa, vlak voor Capo Falcone. Je waant je even in het Caribisch gebied. In juli en vooral augustus is het wel wat drukbezocht. Je kunt vanaf hier mooie boottochten maken. Bijvoorbeeld naar Isola Asinara, het eiland van de zeldzame albino-ezels en de vroegere zwaarbewaakte gevangenis. Er zijn bootexcursies met zeilboot en vislunch (zelf gevangen), of met jeepsafari over het eiland.

Castelsardo – Oristano

Vandaag reis je door naar Oristano via de kust. Bezoek je vandaag Alghero?
Dit sfeervolle stadje wordt ook wel de koraalrivièra genoemd. Door overheersing door het Spaanse koninkrijk Aragon in de middeleeuwen (waar ook Corsica en Sicilië onder vielen), heeft Alghero een Spaans sfeertje. Zelfs de taal is een mix van Catalaans en Sardijns. Uiteraard heeft deze stad een mooie kathedraal: de Cattedrale Santa Maria. Mét de achthoekige klokkentoren die het symbool van de stad werd. Alghero heeft een groot aquarium, waar je de zout- en zoetwaterfauna van Sardinië kunt bewonderen. Er is ook een zandstrand van 6 km. Hier worden allerlei watersportactiviteiten georganiseerd.

De weg van Alghero naar Bosa biedt prachtige vergezichten over de kustlijn. Bosa is een schilderachtig stadje in pasteltinten, met mooie pleinen en het Malaspina kasteel dat boven de stad uitstijgt. Het plaatsje ligt in de vallei van de Temo, de enige bevaarbare rivier van Sardinië. Vanaf het kasteel heb je schitterend uitzicht op de stad zelf, op de omliggende vallei en op zee. Tegen de kasteelheuvel aan ligt de oude wijk van Bosa, Sa Costa. Drink je een cappuccino met de Bosani? Oristano viel in de 15de eeuw in de handen van de Aragonezen. De Spaanse invloed is nog herkenbaar. Er is een mooie kathedraal, de Cattedrale di Santa Maria Assunta. Tegenwoordig is het een centrum van handel, visteelt en landbouw. Een prachtig stukje Sardinië is ook het Sinisschiereiland. Je vindt hier archeologie, lagunes, duinen en lange zandstranden.

Arborea en omgeving

Je kunt ervoor kiezen om lekker te relaxen bij het hotel, aan zee of een wandeling te maken in de omgeving. Wij raden echter aan om vandaag het binnenland te verkennen! Een stuk het binnenland in (ca. 85 km, 1,5 uur rijden) ligt het prachtige Giara di Gesturi. Het is het mooiste basaltplateau van Sardinië, 600 m hoog, 4 km breed en 12 km lang. Hier vind je weelderige kurkeikbossen, zeldzame vogels en prachtige lenteflora. En het is het toevluchtsoord van de schuwe Sardijnse pony. De enige plaats in Europa waar 600-700 paarden nog echt vrij rondlopen. Net als wilde zwijnen en vossen. Een prachtig gebied om te wandelen en het makkelijkst te bereiken vanaf Gesturi.

Gesturi zelf is een mooi dorp met oude stenen huizen en een 15e eeuwse kerk. Bezoek ook Las Palassas, een conische heuvel, ver ver af zichtbaar en met op de top een 12de eeuwse kasteelruïne. Maar en nog veel grotere bezienswaardigheid is Su Nuraxi uit de 15de eeuw v.Chr. De belangrijkste nuraghe, prehistorische woning van Sardinië, op ca. 1 km ten westen van Barumini, Unesco-werelderfgoed sinds 1997! Er worden rondleidingen gegeven van ongeveer een uur.

Arborea- Carbonia

Vandaag vervolg je je reis, naar het zuiden, langs de westkust. Je kunt ervoor kiezen gedeeltelijk (of helemaal) snelweg te rijden. Wij raden de route gedeeltelijk langs de kust en gedeeltelijk door de mooie bosrijke en bergachtige binnenland aan. Bijvoorbeeld via Arbus – Fluminimaggiore – Iglesias. Ca. 130 km en volgens de navigatie 3 uur. Reken maar gerust op 2 uur extra, want de weg is bochtig en de tijden die de navigatie aangeeft in dit deel van Sardinië zijn (net als aan de oostkust!) niet realistisch.

Deze Costa Verde zoals de kustlijn onder Oristano genoemd wordt, is een dunbevolkt gebied waar veel stranden nog zo onontgonnen zijn dat schildpadden hier hun eieren komen leggen. Geliefd natuurgebied met mooie stranden is Piscinas. Bremstruiken en spookachtige ruïnes leiden u naar de prachtige stranden en duinlandschap. Voor een minder avontuurlijke route volg je de borden Guspini en Arbus.

Carbonia en omgeving

Carbonia is zeker niet de mooiste stad die je op Sardinië vindt. Maar het is wel een belangrijke plaats in de geschiedenis van het eiland. We kozen voor deze stop in de rondreis vanwege de combinatie van het interessante industriëel erfgoed, de restanten van Punische beschaving vlakbij en de mooie stranden in de buurt. Carbonia heeft een mijnbouwmuseum in één van de oude mijnen: Centro Italiano della Cultura del Carbone (Piazza Roma, 1 09013 Carbonia (CI))
In Carbonia is ook het archeologisch museum Villa Sulcis gevestigd (Via Napoli, 1, 09013 Carbonia (CI)). In dit gebouw huisde ooit de directie van de steenkoolmijnen. In het museum zijn voorwerpen tentoongesteld die dateren uit de periode van de prehistorie tot de Hoge Middeleeuwen.
Vlakbij ligt de populaire badplaats Sant Antioco, gelegen op het gelijknamige eiland. Het eiland is met een brug makkelijk te bereiken.

Carbonia – Geremeas

Carbonia – Geremeas (via kustweg ca. 140 km)
Vervolg de SS 126 richting Gonnesa. Bij de kustmoerassen en San Giovanni Suergiu gaat u de S195 op, die je kunt blijven volgen tot Cagliari. Dit is een stuk spectaculaire route langs steile rotsen, witte stranden en het blauwste water. Het is de Strada Panoramica della Costa del Sud, langs ongerepte baaien als Capo Spartivento en Capo Malfatano, het witte strand van Piscinni en L’Isolotto Campionna. Bij Cagliari kom je langs de zoutvelden. Hier verblijven vaak grote groepen flamingo’s! Volg ook voorbij Cagliari de kustweg tot Quartù Sant’ Elena en Geremeas.

Cagliari is rijk aan monumenten. Hier verbleven Feniciërs, Carthagers, Romeinen, Germanen, Pisanen, Spanjaarden en Engelsen. En uiteindelijk het Italiaanse koningshuis Savoye. Het middeleeuwse deel van de stad ligt hoog op een heuvel, de Colle di Castello. Vanaf de Viale Regina Elena heb je het mooiste zicht op de kathedraal die zo uit Pisa geknipt en geplakt lijkt en op het Palazzo Reale. De meeste interessante monumenten liggen in de wijk Castello. Het Romeinse amfitheater is in de 2de eeuw n.Chr. uitgehouwen in de rotsen. De hokken van de leeuwen en andere wilde dieren zijn nog te zien. In de zomer worden er concerten en opera’s gehouden.

De Romeinen hebben nog meer achtergelaten op dit eiland, zoals de Romeinse stad Nora. De straten, badhuizen, ruïnes van tempels en villa’s en het amfitheater van Nora zijn goed bewaard gebleven. Zin in een lokaal drankje? De sterke drank van deze streek is de Mirto, van zwarte bessen, en de Filu de Ferrograppa, ‘IJzerdraadgrappa’, in de Tweede Wereldoorlog illegaal gestookt en onder de grond bewaard, afgezet met ijzerdraad.

Gemereas –  Cala Gonone

Bereid je voor op een prachtige route door de bergen! Rijd naar de SS125 op en blijf deze de hele route volgen. Vandaag gaat de reis langs de kust naar het noorden, langs de Tyrrheense Zee, bijna helemaal via de indrukwekkende kustweg SS125. Een bochtige weg met spectaculaire uitzichten! Bezoek je vandaag de Grotta Su Marmuri in Ulassai, ten zuidwesten van Arbatax? Boven in de rots achter Ulassai ligt de grootste en een van de mooiste grotten van Sardinië. De druipsteenformaties en meren lijken zo uit een sprookje te komen. Voor een bezoek aan de grotten houd je SP11 aan.

Wil je verder weten hoe je deze rondreis verder kan invullen? De rondreis is namelijk nog niet ten einde en er staan nog een paar mooie stops op het programma. Neem gerust contact met mij op om deze reis verder compleet te maken en je hotels, bed&breakfast of appartement uit te zoeken

9 + 9 =