1001-nachten in Fèz

Keurig op tijd staat onze plaatselijke gids ons op de wachten. Het is geen officiële gids, we zijn hem gisteren tegen gekomen toen we de weg zochten. Toch gaat hij ons de bezienswaardigheden en steegje van Fèz te laten zien, ook al mag hij nergens mee naar binnen. De medina van Fes heeft zo’n 40.000 steegjes en als je de weg er niet kent verdwaal je zo maar. Alleen op pad gaan is dus bijna geen optie.
Natuurlijk vind je in Fez één van de vele paleizen van de Koning, hij is echter niet thuis en aan de buitenkant is er eigenlijk niet zo veel te zien. Fèz is dè stad van de handarbeid. Zeker leuk om langs een fabriek te rijden waar men potten bakt en mozaïek maakt. Het is werkelijk indrukwekkend hoe mensen met de hand allerlei potten, vazen e.d. beschilderen. Een mozaïek wordt op z’n kop gemaakt zodat de maker heel goed weten welke kleur hij waar legt, aangezien hij niet de voorkant ziet. Natuurlijk beland je na zo’n tour altijd bij een winkeltje. Logisch, de entree van de fabriek is namelijk gratis.

De oude medina is autovrij en de steegje zijn tussen de 80 cm en 150 cm breed. Te voet, met een ezeltje en soms met een brommertje is het een komen en gaan van mensen, veelal met handelswaar. In de oude Medina zijn ook nog de leerlooierijen gevestigd. Met een muntblaadje onder onze neus hebben we een mooi zicht vanaf een hogere etage. Kreeg nu niet de indruk dat het heel gezond is hoe deze mannen werken. Ze staan tot hun knieën in de bakken met verf om het leer te bewerken. Ondanks het muntblaadje slaat de stank op je longen, het is echt vreselijk maar interessant om te zien. Maar er is meer te zien in Fez, een Berberse weverij, de Koranschool en een soort markt waarbij de marktkraampjes niet groter waren dan een kast. Deze kasten zijn gevuld met allerlei artikellen, keurig gerangschikt op kleur en soort, te bizar maar wat is het prachtig! Dit is werkelijk de meest indrukwekkende dag tot nu toe. Vanaf morgen gaat we het gebergte over en staat ons een lange rit te wachten. We overnachten in Er Rachidia, tussen gebergte en woestijn. Nu eerst in de lokale kroeg in om voetbal te kijken.