Johannesburg

Na ons bijkomen van gisterenmiddag zijn we in de avond op zoek gegaan naar een lekker restaurantje. Richting Johannesburg leek ons wel leuk, immers, op Tripadvisor genoeg goede recensies in de buurt. Hoe dichter bij het Johannesburg, hoe enger het eigenlijk werd en omdat het al donker was, deuren op slot en omkeren! Eén van ons had eerder iets gezien dicht in de buurt van ons appartement. Het was een leuk restaurant maar met alleen maar witte mensen, alle zwarte mensen waren mannen in de bediening die heel hard heen en weer liepen. Ook weer vreemd om te zien. Lekker gegeten met voor- en hoofdgerecht voor nog geen 42 eurootjes.

De nacht was koud, heel koud! Vanmorgen rond 8 uur wakker, broodjes in de over en de auto ruilen voor onze grotere auto. Dochterlief en ik hadden eigenlijk geen zin meer om de fietstour te doen dus hebben we kaartjes voor de hop-on-hop-of bus gekocht. Maar eerst naar het apartheidsmuseum. Wat een geschiedenis! Veel over Zuid-Afrika maar ook heel veel over Johannesburg en over de goudwinning. Over de opstand, de apartheid, de democratie, over Tutu en Mandela, de Hollanders en Engelsen, het was een wijze les!

De bus door Johannesburg gaf ons een kijkje in verdeelde stad. Zo zijn er achterstandswijken maar ook een zakelijk district, heel veel studenten en hippe opkomende wijken. Zo heb je Braamfontein, vlakbij het zakendistrict. Als je in de buurt bent ga dan zeker langs bij de Neighborgoods Market, een ontmoetingsplaats waar jonge getalenteerde koks voor je neus veel lekkers klaarmaken. Het is er heel gezellig en er hangt een rumoerige maar oh zo chille sfeer. In Fox Street, in de wijk Maboreng, tref je tal van cafeetjes en restaurantje voor vooral back-packers en creatievelingen. Op het menu staat dan ook vaak vegetarische gerechten. Maar we zien meer. Lekker in het zonnetje op het bovendek was het prima vertoeven. Een kleinere bus bracht ons naar de buitenwijken van Johannesburg. Niet alleen sloppenwijken maar ook de zwarte bevolking heeft ondertussen zo z’n eigen rijkere wijken in Soweto. Ze willen niet meer terug naar de stad waar zo ooit uit zijn gezet. Soweto is nu hun thuis. Natuurlijk het huis van Mandela en Tutu gezien, het is wel een toeristisch gebeuren. Maar wel een reden om uit te stappen en een drankje te doen op één van de overvolle gezellige terrassen.