Duurzaam reizen wordt steeds belangrijker

Ik en mijn collaga’s,  die aangesloten zijn bij United Travel, hebben een passie voor reizen. Jaarlijks boeken wij vele klanten naar alle uithoeken van de wereld. Zelf reizen we ook graag en zien met eigen ogen dat toerisme helaas ook gepaard gaat met negatieve effecten op natuur en milieu. Daarvoor willen wij onze ogen niet sluiten, want toerisme is op de lange termijn juist afhankelijk van een mooie natuur, een schone lucht en schoon water.

We weten allemaal dat reizen, zeker met het vliegtuig, niet bepaald milieuvriendelijk is, alhoewel er door de Corona-crisis er in een sneltreinvaart wordt nagedacht over verduurzaming. En dat is mooi! Juist in deze tijd heb ik ook veel nagedacht hoe reizen er in de toekomst uit zou moeten zien en me de vraag gesteld of we niet te veel reizen. Bijna helaas denk ik ook dat menselijk gedrag moeilijk te beïnvloeden is en dat we, zodra we kunnen, weer volop gaan reizen. Wat we nu wel alvast kunnen doen is bewuster reizen. Zelf zal ik daar, richting mijn klanten, een actievere rol in gaan spelen.

ikwilreisadvies.nl biedt je de volgende mogelijkheden om groener te reizen:

 • Compenseer de CO2-uitstoot van je reis
 • Boek een vakantie van een duurzame reisorganisatie
 • Reis zelf zo bewust en duurzaam mogelijk

Wij vinden het belangrijk dat de schoonheid van vakantiebestemmingen ook voor toekomstige generaties behouden blijft!

CO2 neutraal reizen

De hoeveelheid CO2-uitstoot neemt jaarlijks toe en draagt bij aan de opwarming van de aarde. De opwarming van de aarde heeft over de hele wereld gevolgen voor de natuur, onze gezondheid en veiligheid en voor de beschikbaarheid van voedsel en water.

Compenseer de CO2-uitstoot van je vakantie en steun daarmee duurzame initiatieven van The South Pole Group. South Pole is door de ANVR als CO2-partner gekozen omdat deze organisatie efficiënte CO2-reducerende projecten in de wereld start en ondersteunt.

CO2-uitstoot van je reis compenseren

Bij ikwilreisadvies.nl kunt u ervoor kiezen om de CO2-uitstoot van je reis te compenseren. Voor een bedrag van € 3,00 p.p. bij reizen in Europa en € 6,00 p.p. bij reizen buiten Europa kun je met een gerust hart op reis! Jouw CO2-uitstoot compensatie wordt geïnvesteerd in duurzame energieprojecten in ontwikkelingslanden, voor vermindering van CO2. Op deze manier zorgt je voor toegang tot schone energie en verbetert je de leefomstandigheden van de lokale bevolking.

De projecten die wij steunen:

Zonne-energie in Thailand

Thailand is een van de grootste energieverbruikers in Zuidoost-Azië en de een-na-grootste olieimporteur in deze regio. Fossiele brandstoffen zijn verantwoordelijk voor ongeveer 80% van de energieopwekking in Thailand. Duurzaam opgewekte energie is dus van essentieel belang om klimaatverandering tegen te gaan en minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen.

Schone kookovens in Ghana

In Ghana wordt per hoofd van de bevolking het meeste houtskool van heel West-Afrika gebruikt. De houtskool die wordt gebruikt om te koken draagt niet alleen bij aan de uitstoot van CO2, maar ook aan luchtvervuiling binnenshuis. Daarnaast veroorzaakt de houtkap voor de productie van houtskool ontbossing en woestijnvorming. De snelheid waarmee de ontbossing van het regenwoud in Ghana plaatsvindt is een van de hoogste ter wereld.

Windkracht in Taiwan

Taiwan is bijna volledig afhankelijk van geïmporteerde fossiele brandstof, die voor ongeveer 98% van de energievoorziening in het land verantwoordelijk zijn. Daarom is er een grote behoefte aan schone energie die lokaal geproduceerd wordt.

Lees meer over CO2 compensatie van South Pole Group en uitgebreide projectbeschrijvingen.

Wat doen wij

Wij gaan zelf zo bewust mogelijk om met het milieu. Wij werken zo veel mogelijk digitaal. Onze kofferlabels zijn gemaakt van milieuvriendelijk stonepaper. Wij drinken koffie uit mokken. En als wij zelf op reis gaan nemen wij de tips die hieronder vermeld staan zoveel mogelijk in acht. Een beter milieu begint immers …

Wat kunt u doen

 • Compenseer de CO2-uitstoot van uw reis
 • Kies voor duurzame reizen
 • Kies een reis van een organisatie die bewust en verantwoord reizen samenstelt. Uw persoonlijke reisadviseur kan u de juiste organisaties aanbevelen.

En verder

Over het algemeen wordt met duurzaam reizen bedoeld dat u zoekt naar een manier om te reizen waarmee u een positieve bijdrage levert aan het milieu en/of een lichtere ecologische footprint achterlaat.

Kies voor een groen vervoermiddel

Wij geven je tips om zoveel mogelijk duurzaam en milieubewust te reizen:

 • Vermijd sluimergebruik en trek alle stekkers uit het stopcontact als je op reis gaat.
 • Kies het groenste vervoermiddel; neem bijvoorbeeld de trein i.p.v. het vliegtuig. Binnen Europa kun je gemakkelijk en snel met de trein reizen. Wij vertellen je er graag alles over.
 • En als je toch vliegt: kies voor een directe vlucht. Een directe vlucht kan zo’n 1000 kg CO2 uitstoot schelen. Dat is een heleboel als je je  bedenkt dat een gemiddeld huishouden 23.000 kg CO2 per jaar uitstoot. Daarnaast is reizen zonder overstap ook een stuk sneller en comfortabeler. Dus doe jezelf en het milieu een plezier.
 • Neem je eigen zeep en shampoo mee en laat die mini’s staan, laat schoon drinkwater niet onnodig lopen, gebruik handdoeken vaker dan één keer (en wij ook de receptie daar op), gooi afval netjes weg en gebruik zo min mogelijk plastic, door bijvoorbeeld een hervulbare waterfles met filter mee te nemen. Het zijn maar een paar voorbeelden van kleine dingen met een groots effect, zeker als iedereen het doet.
 • Boek een verblijf in een eco-hotel of eco-lodge. Wij vertellen je er graag over.
 • Eet en koop zo veel mogelijk lokale producten. Niet lokale producten moeten geïmporteerd worden. Het vervoer hiervan zorgt voor extra CO2-uitstoot en kost geld, wat de producten ook weer duurder maakt. Door lokale producten te eten bent je goedkoper af, eet je lekkerder én bespaar je het milieu.
 • Doe alles met respect voor de natuur.