Tel Aviv, jonge stad omringd door eeuwenoude cultuur

Op de plek waar je tegenwoordig Tel Aviv ziet staan was pakweg tweehonderd jaar geleden niet meer te zien dan zandduinen en woestijn. Tegenwoordig is Tel Aviv, dat amper anderhalve eeuw oud is, de bruisende tweede stad van Israël. Economisch gezien is Tel Aviv de grote motor geworden van Israël door de vele hightech bedrijven die hier zitten. En dankzij de stranden, de bezienswaardigheden en de sfeer in de stad is Tel Aviv inmiddels ook uitgegroeid tot een populaire stedentripbestemming in het Midden-Oosten. Tel Aviv is een moderne stad waar tolerantie, genieten van het leven en het samen werken aan een mooie toekomst centraal staan. De stad is opvallend schoon, is relatief veilig voor een stad van dit formaat en kent een enorme mix aan etniciteiten. Hoewel het Joodse geloof ook hier diep in de samenleving geworteld is merk je daar als bezoeker vrij weinig van.

Net ten zuiden van het tegenwoordige Tel Aviv was al wel eeuwenlang een stad te vinden: Jaffa. Met het woord ‘eeuwenlang’ doen we de stad eigenlijk tekort, want feitelijk bestaat Jaffa al sinds enige millennia en is het één van de oudste steden ter wereld. In deze oude wijk tref je dan ook verschillende historische bezienswaardigheden die het verhaal uit het verleden vertellen. In dit oude gedeelte kun je met gemak een tijdje ronddwalen door de steegjes. Hier vind je een handjevol winkels die vaak sieraden en kunst verkopen.

Wanneer je een paar dagen in Tel Aviv bent sla je een bezoek aan de drukke Carmel Market natuurlijk niet over. Dit is de plek waar de bewoners hun inkopen doen en waar je stapels groenten, en bergen zoetigheid zoals baklava tegenkomt. Flaneer over Rothschild, huur een fiets en ga shoppen in één van de hipste wijken: Neve Tzedek.

Kortom, er is genoeg te doen in Tel Aviv! Dagelijks vlieg je in ruim vier en een halfuur vanaf Amsterdam en Eindhoven naar deze hippe stad. Wil je meer weten over deze bijzondere bestemming? Neem gerust contact met me op!