En nu even wat anders dan Parijs, Rome en Londen

Volgende week is het Valentijnsdag. De één verheugd zich er nu al op en de ander vindt het complete onzin. Wat de aanleiding ook mag zijn, iedereen heeft af en toe zin in een korte break en dan is een stedentrip een prima idee. Maar als je al wat vaker hebt gereisd ben je op zoek naar iets nieuws. Parijs, Rome, Londen; je hebt het wellicht al een keer gezien en bent toe aan een alternatieve, verrassende en bijzondere stad om te ontdekken. Leeuwarden is dit jaar culturele hoofdstad van Europa maar als je iets verder weg wil, geef ik je in onderstaand lijstje vijf  bijzondere stedentips.

1. Porto

Porto is hot! Vorig jaar werd Porto bekroond tot Beste Europese Bestemming van 2017 vanwege haar schoonheid, warme gastvrijheid, uitstekende eten, het wijnerfgoed en eindeloze charme. Met uitzicht op de rivier de Douro worden de wijken in Porto verbonden met trams, liften en bruggetjes, die stuk voor stuk voor waanzinnige uitzichten zorgen. Tips? Verken de wijk Ribeira, proef Port in Vila Nova de Gaia, geniet van het uitzicht op de Ponte de Dom Luís I en doe je boodschappen op de Mercadeo do Bolhão.

 

2. Ragusa

UNESCO-Werelderfgoedstad Ragusa ligt in de zuidelijkste provincie van Sicilië en heeft een prachtige, barokke charme waar je hart sneller van gaat kloppen. Het historische deel van de stad ligt in het oosten op een heuvel en is bezaaid met een stuk of vijftig kerken en paleizen. Voor de mooiste uitzichten klim je naar het hoogst gelegen deel van Santa Maria delle Scale, maar sla ook het doolhof aan witgekalkte straatjes in het lager gelegen deel niet over.

 

3. Valetta

Valletta mag de titel als Culturele Hoofdstad van Europa in 2018 delen met Leeuwarden! Valletta is een kleine, versterkte stad en de hoofdstad van het eiland Malta. Een juweel, ontworpen door Jean Parisot de la Valletta, grootmeester van de ridder van Sint-Jan, die een aantal perfect bewaard gebleven en rijke monumenten creëerden die tot op de dag van vandaag uniek zijn in de wereld. De witte straatjes, versierde paleizen en kerken met eindeloze schatten zullen je hart onmiddellijk stelen.

 

4. Bled

Bled heeft misschien wel het meest romantische ansichtkaartuitzicht van Europa. Het fantastisch mooie, groen eilandje waar Bled zich op bevindt wordt omringd door een helderblauw meer en is alleen te bereiken met een pletna, een typische Sloveense boot dat een beetje op een gondola lijkt. Eenmaal aan wal bereik je na 99 traptreden de kerk voor een waanzinnig uitzicht en terug op het vasteland kun je het eilandje zelf nog bewonderen vanaf het kasteel van Bled, gelegen op de Grajski Grič- heuvel. Een bezoek aan Bled is een populair uitstapje om te doen vanaf de hoofdstad van Slovenië: Ljubljana.

 

5. Tromso

Welkom in een magische wereld die heen- en weer schommelt tussen de middernachtzon en het noorderlicht: Tromsø, de meest noordelijke stad van Noorwegen. Tromsø is een van de meest belangrijke mijlpalen voor de eerste Arctic-expeditie en varen tegenwoordig talloze natuurliefhebbers, fotograferen en reizigers vanaf Tromsø de zee op. In 2018 vindt het International Film Festival en het Northern Light Festival plaats in Tromsø, twee evenementen die bezoekers van over de hele wereld zullen aantrekken. Maar het is ook een goede plek om je adrenaline kwijt te kunnen; van kajakken tot sledehonden, je ervaart het hier!