650 km fietsen ten noorden van de Poolcirkel

Wie van fietsen houdt weet zijn of haar weg vaak wel te vinden in Europa. Voor degene die iets anders willen, ligt op een twee uurtje vliegen het hoge noorden van Noorwegen. Na aankomst op de luchthaven van Tromso begint je 15-19-daagse fietsreis. In je eigen tempo fiets je over de eilanden Senja, Vesterallen en Lofoten. Het is een geweldige tocht die je langs wilde, bergachtige bergen en rotsen leidt. De Noorse Zee is trouwens nooit ver weg en als je geluk hebt kun je walvissen in de verte voorbij zien zwemmen

Senja, één van ’s werelds vijf mooiste bestemmingen volgens Lonely Planet

Dat Lonely Planet Senja heeft uitgeroepen als één van de vijf mooiste eilanden verbaasd ons niets. Dit eiland is gelukkig nog niet zo bekend als bijvoorbeeld de Lofoten en kun je hier nog écht van de rust en de natuur genieten. Het eiland kenmerkt zich door diepe fjorden, hoge bergen, baaien met helder zeewater en goudgele stranden. En een mooi National Park (Anderdalen) waar je een wandeling kan maken tussen de hoge bomen, uitgestrekte vlaktes en kleine meertjes. Een welkome afwisseling na een dagje fietsen! Doe wel waterdichte schoenen of laarzen aan; de grond is vaak drassig en een stel natte voeten heb je zo te pakken!

Vesteralen, walvissen en papagaaiduikers

Het voordeel van een mooie fietsroute langs dit deel van Noorwegen is dat in het voorjaar en de zomer de dagen hier veel lager zijn dan in Nederland. Je kunt dus bijna 24 genieten van de flora en fauna die je tijdens je route tegenkomt. Een walvistocht vanuit Andenes mag dan ook niet ontbreken aan je reis over de Vesteralen. De potvis is hier het hele jaar te vinden. Voor een bultrug en orka moet je wellicht in een ander seizoen terugkomen. Vlakbij ligt het plaatsje Bleik vanwaar de boot vertrek naar Bleiksoya, net voor de kust. Hier komen duizenden papegaaiduikers bijeen om te broeden en hun jongen groot te brengen.

Lofoten, waar berg en zee elkaar ontmoeten

De Lofoten staan bekend om hun goede viswateren, schitterende natuur en de afgelegen karakteristieke vissersdorpjes. Maak een kajaktocht van eiland naar eiland, werp een hengel uit voor de vangst van je leven, of bewonder de magnifieke zeearenden die hoog boven de kliffen en wateren zweven. De geschiedenis van de Lofoten gaat terug tot de Vikingtijd, en bij het Lofotr Vikingmuseum kun je deze tijd ook ervaren zoals die werkelijk was. In Borg hebben archeologen het grootste -longhouse uit de Vikingtijd ontdekt. Het gebouw is 83 meter lang en ingericht als levend museum.

Leuk zo’n fietsreis Noorwegen!

Deze fietsreis begint en eindigt in Tromso. Je gaat per fiets van Tromso naar Stamsund waar je op de Hurtigruten stapt. Deze boot vaart je binnen één dag weer terug naar Tromso en zo geniet je vanaf het water nog een keer van de kustlijn. Je hebt de keuze uit hybride fietsen of e-bikes, net wat je zelf het prettigst vindt. De fietsen zijn van hoogwaardige kwaliteit en voorzien van waterdichte Ortlieb tassen voor je bagage. Het verblijf onderweg is natuurlijk voor je geregeld en in ieder geval altijd dicht bij de fietsroute.

Deze reis wordt georganiseerd door Abel-Reizen.