GAMBIA

Veel mensen bezoeken Gambia voor het lekkere weer en de fijne zandstranden. Dat is terecht natuurlijk, want in dit kleinste Afrikaanse land is het altijd warm en zonnig. Wat veel mensen niet weten is dat Gambia ook veel leuke bezienswaardigheden heeft die je vakantie naar het land compleet maken. Je kunt hierbij denken aan de kleurrijke markten, groene nationale parken, wilde dieren en interessante musea. De beste bezienswaardigheden van Gambia vind je hieronder.

Kiang West National Park
Het grootste nationale park van Gambia is het Kiang West National Park. Het is 11.000 hectare groot en is in 1987 opgericht door de regering van Gambia. Er leven meer dan 300 verschillende soorten vogels in het park en ook diverse soorten apen. In het park zijn veel verschillende soorten landschappen te bewonderen. Je hebt er het tropisch woud, savannen en mangrove moerassen. In elk gebied leven weer andere diersoorten. Zo komen er ook aardvarkens, tientallen soorten slangen en ander klein wild voor. Vroeger waren er ook antilopen te zien, maar na de grote bosbrand in 1974 zijn deze niet meer gezien.

James Island / Kunta Kinteh Island
Deze werelderfgoed locatie in Gambia staat bekend om zijn geschiedenis van slavernij. Hier werden de eerste laatste slaven verzameld voordat het werd afgeschaft. Het was ook een belangrijk handelspunt voor de handelsroute vanuit Europa naar de binnenlanden van Afrika. Het fort (Fort Gambia) op dit eiland is in zijn geschiedenis vaak van eigenaar gewisseld. Over zo’n 300 jaar gezien is het zeker tien keer van eigenaar gewisseld. Nu zijn er alleen nog de resten van bijvoorbeeld een Portugese kapel en wat Britse gebouwen te vinden.

SerekundaMarket
De markt in de grootste stad van Gambia Serekunda is een belevenis op zich. Op deze markt kan je letterlijk alles kopen: van echte nep Rolexen tot tweedehands lege jerrycans en van slippers tot geiten. Op deze markt doet de lokale bevolking hun boodschappen en het allerleukste is, nadat je zelf uit geshopt bent, om gewoon rustig langs de kant te gaan zitten en mensen te gaan kijken. Kijk niet gek op als de Gambianen op drukke toon en met dito gebaren onderhandelen over een aankoop of als een pas aangeschafte geit gewoon mee wordt genomen achter in de taxi.

BijiloPark                                                                                                                                                                                                                                                   Het Bijilo Park, dat dichtbij Kololi gelegen is, is perfect voor vogelliefhebbers. Er zijn namelijk heel veel verschillende soorten vogels te vinden in het park. Naast vogels vertegenwoordigen de apen zich ook heel goed hier. Het park is wandelend bereikbaar vanuit Kololi, waarbij je onderweg apennootjes verkocht zullen worden. Trap hier niet in, je mag de dieren niet voeren in het park. Ook vind je enorme termietenheuvels in het park, ga hier niet op staan want dit zijn vaak de slaapplaatsen voor slangen.

MakasutuCultureForest                                                                                                                                                                                                                     Een mooie eco-toeristische bestemming in Gambia is het Makasutu Culture Forest. Het ligt midden in de jungle, maar wel weer dicht bij de kust. Het is een 1.000 hectare groot gebied dat aan de Mandina Bolong rivier grenst. Onder leiding van een gids ontdek je de prachtige natuur, wandelend of per boot. Je kunt hier leguanen, vogels en bavianen zien. Daarnaast kan je kennismaken met de lokale ambachten van Gambia. Zo kan je er pottenbakken, koken en houtsnijden. Als laatste breng je vaak een bezoek aan de lokale medicijnman.

AbukoNaturPark                                                                                                                                                                                                                                   Ten zuiden van de stad Abuko ligt dit meest bekende natuurpark van Gambia. Het park bestaat sinds 1968 en heeft sindsdien al vele bezoekers mogen ontvangen. Op het gebied wat zo’n 105 hectare telt, leven verschillende dieren onder natuurlijke omstandigheden. Je ziet er onder andere een aantal soorten apen, eekhoorns, stekelvarkens, vleermuizen, reptielen als krokodillen, gekko’s, python en nog heel veel meer.

AlbertMarketBanjul                                                                                                                                                                                                                               De Albert Market in Banjul is de grootste markt van Banjul. Je kunt hier echt van alles krijgen, hele typische producten maar ook lokale producten. Afdingen wordt min of meer van je verwacht (helemaal als je een toerist bent). Op de markt wordt alles verkocht in houten stalletjes. Sommige goederen die op de markt worden verkocht worden geïmporteerd vanuit de buurlanden. In de buurt van de markt vind je diverse restaurantjes en bars.

Mooiste stranden
Wil je weten waar de mooiste stranden van Gambia zich bevinden, stel je vraag via het contactformulier en je krijgt alle weetjes over dit Afrikaanse land.