OMAN, ÉÉN VAN DE VEILIGSTE REISBESTEMMINGEN TER WERELD

Wie in de winter verzekerd wil zijn van een heerlijke temperatuur, wisselende landschappen, een fascinerende cultuur en niet naar de andere kant van de wereld wil vliegen, kiest voor Oman. Deze parel aan de Golf van Oman en Arabische Zee wordt vaak overgeslagen en hier geldt “onbekend is onbemind”. En dat vind ik zo onterecht! Terwijl iedereen het drukke Dubai wèl bezoekt, is het buurland Oman eigenlijk zo veel mooier! En wist je dat Oman door het World Economic Forum is benoemd als #4 veiligste reisbestemmingen ter wereld?

Ontdek de oude geschiedenis en culturele schatten die het Arabisch schiereiland rijk is. Je kunt kiezen uit meer dan 600 kastelen, forten, verlaten stadjes en boeiende overblijfselen. Het landschap van het Sultanaat zal je elke keer verbazen: van bergen met grillige pieken tot vruchtbare oases met palmbomen en meertjes.
Kies je voor een autoroute langs de mooiste groene en waterrijke wadi’s die Oman rijk is? Een afwisselende tocht naar het bergachtige hoge noorden? Of juist het tropische zuiden? Een rondreis is al te maken vanaf 6 dagen en je kunt deze uitbreiden door meer stops toe te voegen of eens de andere kan op te gaan. Wil je een idee krijgen wat het land je te bieden heeft? Hierbij de belangrijkste high-lights van het land in een verkorte route:

Muscat

VandaMosque moscatag kun je op ontdekkingstocht door de hoofdstad van het Sultanaat Oman, Muscat. Vanwege de lage en lichtgekleurde bebouwing wordt de stad ook wel liefkozend de ‘witte hoofdstad’ genoemd. Je brengt hier onder meer een bezoek brengen aan de Grand Mosque, één van de grootste moskeeën ter wereld. De moskee is in 2001 geopend en de enige moskee in Oman die voor toeristen geopend is. Je kunt de moskee op zaterdag tot en met donderdag bezoeken tussen 09.00 uur en 11.00 uur.

Vervolgens maak je een fotostop maken bij Al Alam Palace, Jalali en Merani Fort. Op slechts 500 meter van het Al Alam Palace vind je het Bait Al Zubair museum. Dit museum is privé bezit en in 1998 geopend voor bezoekers. Je kan hier een tentoonstelling bekijken over de ruim 6.000 jaar oude geschiedenis van Oman. In het museum worden maar liefst ruim 5.000 stukken tentoongesteld.

Zeeschilpadden bij Ras al Hadd

Schildpadden OmanVanaf Muscat vertrek je naar het schildpaddenreservaat via een aantal interessante bezienswaardigheden. Onderweg kom je onder meer langs het Sinkhole van Bimah; een spectaculaire krater met helder blauw-groen water. Dit is een perfecte plek voor een korte stop en om een duik te maken in het diepe water van de krater.

Vervolgens rij je via het strand van Fins, wat vanwege het parelwitte strand door de lokale bevolking ook wel ‘White beach’ wordt genoemd, door naar de tropisch groene oases Wadi Tiwi en Wadi Shab. Je kunt hier schitterende wandelingen maken, vooral de wandeling in Wadi Shab is een aanrader. De wandeling duurt ca. 1,5 uur en voert je door een natuurlijke kloof omzoomd met palmbomen.

Langs helderblauwe baaien met prachtige witte (zand)strandjes gaat de reis door naar Qalhat. Hier bezoek je de tombe van Bibi Miriam. Deze tombe dateert uit de 13e eeuw na Christus en is het enige dat nog is overgebleven nadat de Portugezen alles in 1503 hebben verwoest.

Vanuit Qalhat rij je over een deels onverharde kustweg door naar het havenstadje Sur. Hier worden de bekende traditionele Dhow boten gemaakt; deze houten schepen werden eeuwenlang gebruikt voor de handel met overzeese gebieden. Leuk om hier een werkplaats te bezoeken en vanuit hier een uitstapje per veerpont (2 min.) naar het dorpje Ayega maken. Hier wonen veel Dhow-bouwers en de sultan heeft hier een verblijf. Breng ook een bezoekje aan de soek voor souvenirs, juwelen en parfum en neem een kijkje bij Sinesla en Bilad fort.

Tot slot rij je eind van de dag door naar het schildpadden reservaat van Rass Al Jinz of Rass Al Hadd. Als enige plek op de hele wereld, komen de zeeschildpadden het hele jaar door, ’s avonds naar de stranden van Ras Al Jinz en Ras Al Hadd in het Ras Al Hadd Reservaat om eieren te leggen. Je ziet in het reservaat met eigen ogen hoe de schildpadden hun eieren komen leggen, maar ook hoe de kleine schildpadjes uit hun eieren komen en de tocht naar zee afleggen.

Wabi’s

Wabi OmanNa het ontbijt vertrek je vervolgens naar de Wahiba woestijn, via Wadi Bani Khalid, één van de bekendste wadi’s van Oman. Dit verborgen pareltje bereik je lopend over smalle, kronkelende paadjes. De wadi is een perfecte plek voor een picknicklunch, maar vergeet ook zeker je badkleding niet, want het heldere lauwwarme is uitstekend geschikt voor een heerlijke duik.

Vanuit Wadi Bani Khalid rij je door een indrukwekkend landschap met spectaculaire bergen naar de Wahiba Sands. De Wahiba Sands liggen ten zuiden van Muscat en het woestijnlandschap van 200 meter hoog beslaat een oppervlakte van 16000 vierkante kilometer. De Wahiba Sands worden bewoond door nomadische Bedoeïenen. Op vrijdag komen ze bij elkaar in de soek van Al-Mintirib (220 kilometer van Muscat) om inkopen te doen. De Wahiba Sands zijn uitsluitend per 4WD te verkennen, dit kan onder begeleiding van een deskundige gids of je kunt zelf rijden als je een ervaren chauffeur bent. In de Wahiba Sands kun je ook overnachten in ongeveer 8 tentenkampen, dit kan van basis tot heel luxe. Voorbeelden zijn 1000 Night Camp en Desert Night Camp

 

Nizwa

NizwaNa een bijzondere overnachting onder de sterren breng je een bezoek aan de Bedoeïenen. Dit nomadenvolk leeft al eeuwenlang in de woestijn en kent al haar diepste geheimen. Onderweg naar Nizwa passeer je verschillende dorpjes, zoals de dorpjes Ibra, Al Mansfah en Al Mudayrib. In de loop van de dag kom je aan in Nizwa waar je een nacht verblijft. Nizwa is, na Muscat, de tweede belangrijke toeristische bestemming en ligt op circa 2,5 uur rijden van Muscat. Van oudsher is Nizwa een belangrijk centrum voor de traditionele zilversmeedkunst. Het fort van Nizwa is één van de oudste en indrukwekkendste van het land. Op vrijdagochtend is in Nizwa de authentieke geitenmarkt.

 

Meer Oman

Maar Oman heeft meer! Het Jebel Akhbar gebergte strekt zich uit in het binnenland tussen Muscat en Sur en biedt een verbluffend landschap. Woeste rotspartijen, kloven en kliffen staan garant voor een onvergetelijk schouwspel. Of het zuiden van Oman, de regio Dhofar transformeert zich in de zomermaanden door het Khareef seizoen, oftewel de Moesson tot een tropische groene oase.

 

Wil je meer weten over Oman en hoe je een mooie rondreis kan maken? Bel of mail me, ik kijk graag met je mee naar een volgende reiservaring.