Beleef de winter in Polen

Het winterseizoen in Polen duurt iets langer dan in West of Zuid Europa. De sneeuw ligt daar heel vaak vanaf november tot maart.

Poolse bergen bieden heel goede mogelijkheden voor gezellige wintervakanties, maar ook voor skiën, snowboarden en andere wintersporten.

De maand december staat synoniem voor magie

De Polen houden enorm van de kerst- en eindejaarssfeer en allen doen wat ze kunnen om bij te dragen aan unieke feesten.

Winter city trip

Zoals ieder jaar bieden de Poolse kerstmarkten een kans om kennis te maken met Kerst op zijn Pools: met eten, kerstliederen en de mooiste producten. De grote steden van Polen: Krakau, Warschau, Gdansk, Wroclaw, Poznan of Lódz maken een plek voor de welbekende kerstmarkten.

Warschau

Hoewel Kerstmis aan het eind van december is, bereiden de inwoners van Warschau zich voor al enkele weken eerder op Kerstmis. De culinaire geuren van de traditionele gerechten, het geluid van de prachtige Poolse kerstliederen en de kleurrijke versieringen scheppen een unieke ambiance.

De winterse stad biedt vele attracties voor ieder budget – kerstmarkten, schaatsbanen, prachtig verlichte straten en pleinen. Met nog meer plezier bezoekt u nu musea en andere bezienswaardigheden!

Krakau

December is ook een zeer goede maand voor een citytrip naar Krakau ! In december is het Historisch Museum, op de hoek van de ‘kerst’ markt the place to be, want daar gaat dan een tentoonstelling door van kerststallen.

Een Krakause kerststal is een bouwsel van blinkend papier, kralen en bolletjes van aluminiumfolie. Het telt verschillende verdiepingen, de drie torens van Krakow en soms ook lichtjes en bewegende figuren. Uren, dagen of maanden zijn de makers ermee bezig, om op de eerste donderdag van de maand december op de markt van Krakow onder het monument van nationaal dichter Adam Mickiewicz mee te doen aan de jaarlijkse kerststallenwedstrijd.

Winter in de bergen

De bergen in het zuiden van Polen zijn uniek. Van laag tot hoog, van vlakke pistes tot stijgende… Met andere worden: voor iedereen!  Er is in Polen een ruim aanbod van prachtige wintersportcentra. Naast deze zijn er ook vele rustige en prachtige dorpen, die vooral geschikt zijn voor gezellige familievakanties.

Tatra gebergte

Hoewel de Tatra niet zo hoog is als de Alpen en er minder skicentra zijn, is het skieën ongekend populair in Polen. De Winterhoofdstad van Polen is Zakopane. Tijdens de winter, die hier meestal eind november aanvangt, komen sleep- en kabelliften in beweging op 35 pistes.

Alle pistes zijn verlicht en worden kunstmatig besneeuwd. Ook zijn er hier goede voorzieningen voor snowboarders.

Reuzengebergte

Een waar paradijs voor de skieërs vormt de Szklarska Poreba, een stad gelegen op een hoogte van 440-886 m boven de zeespiegel in het Zuid-West Polen. Dit populaire wintersportcentrum heeft 8000 inwoners en kan ca. 6000 skieërs ontvangen. Aan de voet van Sniezka (Sneeuwwitje, 1602 m), ligt een ander bekend wintersportcentrum – Karpacz.

Beskiden

En bekend wintersportcentrum in Polen is Szczyrk, gelegen in de Beskid Slaski op een hoogte van 450 m. De stad telt 4500 inwoners en kan ruim 10.000 gasten ontvangen.

Ski-routes van verschillende moeilijkheidsgraad zijn voornamelijk geconcentreerd op de Skrzyczne (1257 m), bij de Salmopolska-Pas en op de Bila in Szczyrk. Het net van skiliften wordt verbonden door een ruim 32 km lange “doolhof” van skiroutes.

Zakopane 

De Winterhoofdstad van Polen

De Winterhoofdstad van Polen is Zakopane, gelegen op een hoogte van 800-1000 meter boven de zee, aan de voet van de TATRA, een gebergte met een alpijns karakter wat betreft flora, fauna en klimaat.

Zakopane is een ski-kuuroord met de hoogste Europese standaard. In de stad die ongeveer 30.000 inwoners telt, zijn hotels, pensions en herbergen, die tezamen ruim 100.000 toeristen kunnen ontvangen. Op de gasten wachten zwembaden, tennisbanen en uitgebreide fitnesscentra.

Bijzonder rijk en aantrekkelijk is de folklore van deze regio – de Podhale.

Poolse traditionele keuken

Alles wat we vandaag in de Poolse restaurants en thuis kunnen eten is het resultaat van vele eeuwen van samensmelten van de regionale keuken en recepten van vele minderheden die Polen hebben bewoond en nu nog bewonen.

Polen zijn dol op soepen die ze op vele manieren bereiden. Een belangrijk element van een feestdiner is gevogelte soep, dit wordt geserveerd met dunne zelfgemaakte noedels. Een ander populair gerecht is tomatensoep à la crème en soep met zoute augurken. Ook zure roggesoep is een aparte ervaring, soms toegediend in een uitgehold brood.

Eeuwenlang was de Poolse keuken gebaseerd op wild, gevogelte en varkensvlees. Vis was ook erg populair, vooral zoetwatervissen.

Zeer populair zijn de pierogi, eigenlijk ravioli, met verschillende vullingen: op z’n Russisch, met aardappelen en wrongel, met vlees en ook gevuld met kool en champignons.

In de winter koken we bigos, een mengsel van zuurkool, drie soorten vlees, worst en gedroogde wilde paddenstoelen.

Let op: dit is slechts een selectie van het totale reisaanbod. ikwilreisadvies.nl biedt het grootste aanbod aan reizen en werkt samen met organisaties wereldwijd. Neem voor nog meer reismogelijkheden contact met ons op.