RAS AL-KHAIMAH

Iedereen kent wel twee van Verenigde Arabische Emiraten: Abu Dhabi of Dubai. Maar wat hebben de andere vijf van deze “provincies” met zelfbestuur te bieden? Het emiraat Ras al-Khaimah wordt steeds bekender bij een groter wordende groep toeristen.

Op zo’n 45 minuten rijden van Dubai, voorbij de emiraten Ajman, Sharjah en Umm al-Qaiwain, begint de kustlijn van Ras al-Khaimah. Verspreid over de 64 kilometer aan stranden en mangrovebossen ligt een bescheiden aantal hotels en resorts.

Landinwaarts begint al snel een heuvelachtige woestijn, waar men kan overnachten in resorts die worden omgeven door kamelen, steenbokken en vooral leegte. Het emiraat is trouwens de enige van de zeven die zowel stukken groen, stukken woestijn, bergen als mangroven tot zijn grondgebied kan rekenen. Daarmee heeft dit emiraat op dit gebied meer te bieden dan bijvoorbeeld Abu Dhabi en Dubai

Nog iets verder van de kust begint een bergketen met toppen tot 1900 meter, de hoogste van de emiraten. Wandelroutes, verschillende ‘via ferrata’-parcours en canyoningtrajecten zijn uitgestippeld, terwijl momenteel ’s werelds langste tokkelbaan aangelegd wordt. De exacte lengte van het traject is nog niet onthuld, maar de kabel hangt tussen twee bergen die meer dan twee kilometer uit elkaar staan.

Het lijkt er dus op dat ook Ras al-Khaimah zich meer op de toeristenmarkt zal gaan toespitsen en ook een luxe winterzonbestemming zal worden.