Praag is een prachtige stad en amper aangetast door oorlogs- of natuurgeweld. Daarnaast heeft Praag ook veel nieuwbouw. Praag is eigenlijk één groot openluchtmuseum. Ontdek samen de stad van de meer dan 500 torentjes, het doolhof van smalle steegjes en de levendige pleinen. Hoe nostalgisch de stad aandoet, zo hip en modern is het uitgaansleven en de Praagse keuken. Naast het centrum hebben ook de minder bekende wijken zoals Karlin en Holesovice van alles te bieden. Bezoek het moderne kunstmuseum DOX, het Stromovka Park en het prachtige uitzichtpunt bij het nationale monument Vitkov. Daarnaast kun je een stedentrip Praag uitstekend combineren met een leuke dagtrip. De omgeving rondom de Tsjechische hoofdstad is namelijk prachtig en absoluut het ontdekken waard.

Prachtige steden rondom Praag

De stad Pilsen ligt ten westen van Praag op tevens een uur rijden van de hoofdstad. Hier werd het heldere bier voor het eerste in 1842 gebrouwen. Pilsner Urquell is de bekendste brouwerij van het land en de gigantische brouwerij bezoeken is een must. Bezoekers kunnen hier het brouwproces zien, krijgen een rondleiding door de historische kelders en mogen een ongefilterde Pilsner Urquell proeven. Naast de bekende Pilsner Urquell brouwerij heeft de stad enkele indrukwekkende culturele bezienswaardigheden, zoals de Grote Synagoge en de St. Bartholomeuskathedraal. De Grote Synagoge is maar liefst 45 meter hoog en hiermee de op twee na grootste synagoge ter wereld. De St. Bartholomeuskathedraal, gelegen aan het fraaie plein in het centrum van de stad, heeft de hoogste kerktoren van het land.

Op slechts een uur rijden van Praag zijn er meer prachtige steden te vinden, zoals Kutna Hora. Een historische stad waarvan het centrum op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. In de middeleeuwen was Kutna Hora een welvarende stad vanwege de zilvermijnen. De stad heeft daarom als bijnaam de zilverstad of wordt ook wel de ‘nationale schatkist’ genoemd. De enorme rijkdom heeft voor een rijk historisch erfgoed gezorgd. De St. Barbarakathedraal is de highlight van Kutna Hora, maar ook de bijzondere kapel in de wijk Sedlec is het bezoeken waard. Het interieur van deze gotische kapel bizar is versierd met 40.000 menselijke botten.

Tsjechië is het land van burchten en kastelen

Tsjechië is het land van burchten en kastelen en ook in de omgeving van Praag zijn er meerdere te vinden. Ten zuiden van Praag op slechts een half uur rijden ligt burcht Karlstejn. Het werd gebouwd in de 14e eeuw met als doel om de koninklijke schatten, heilige relikwieën en de kroonjuwelen te bewaren. Tegenwoordig is het kasteel één van de populairste attracties in Midden-Bohemen. Een ander interessant kasteel is chateau Konopiste, waar de laatste Habsburgse aartshertog woonde. Het sprookjesachtige gebouw is omgeving door een romantisch park.

Nationale Parken

Eén van de mooiste nationale parken van Tsjechië ligt op slechts twee uur rijden van Praag, aan de Duitse grens. Boheems Zwitserland biedt een landschap vol met bergkammen, kloven, rotsen en honderden kilometers aan wandelpaden. De plaats Hrensko is de toegangspoort tot het jongste nationale park van Tsjechië. Wandel door de Edmunds kloof en bewonder de grootste natuurlijke zandstenen boog van Europa. Naast dit prachtige natuurverschijnsel biedt het nationale park nog tientallen andere mooie plekken. De stad Decin is tevens een aantrekkelijke plaats. Bezoekers kunnen het chateau bezoeken, kanoën, een fietstocht maken langs de rivier de Elbe of de avontuurlijke via ferrata beklimmen.

Ontdek Praag en Tsechië