Rondje IJsland

Verwonder je over dramatische landschappen van Thingvellir National Park, ga op zoek naar papegaaiduikers in Húsavík en ontspan in de warmwaterbronnen van Mývatn. Dit zijn de tien mooiste<!–more–> bezienswaardigheden van IJsland.

Weinig plekken zijn zo fotogeniek als IJsland. Het vulkanische eiland is continu in beweging en dit zorgt ervoor dat het landschap in vrijwel alles ongeëvenaard is vergeleken met de rest van de wereld. Smeulende vulkanen, dampende heetwaterbronnen en woeste leegheid geven gestalte aan ‘de laatste wildernis van Europa’. Luister naar het watergeweld van de Gullfoss-waterval, bezoek IJsland in het klein op schiereiland Snæfellsnes en spot walvissen in het sfeervolle Húsavík. Laat je verrassen door de mooiste bezienswaardigheden van IJsland.

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? De IJslandse Ringweg nr. 1 (1340 km) gaat min of meer het eiland rond en verbindt dorpjes en geothermische trekpleisters. Gebruikelijk start je in Reykjavik, de enige West-Europese hoofdstad zonder een Starbucks of een McDonald’s. Maar wel met de ‘Blue Lagoon’ waar je aangenaam poedelt in warm, thermaal zeewater. Verder sta je oog in oog met watervallen, gletsjers en ander rauw natuurschoon.

1. Reykjavik: de meest noordelijke hoofdstad ter wereld

Een rondreis door IJsland begint vaak in de hoofdstad Reykjavik, de meest noordelijke hoofdstad van de wereld. De stad is niet groot, maar lekker compact waardoor alle bezienswaardigheden op loopafstand zijn. De kleurrijke huizen vormen een straatbeeld dat wordt bepaald door de inwoners van Reykjavik. Zij mogen namelijk zelf de kleur van hun huis bepalen.

Slenter langs de oude haven en geniet in een van de vele koffiebarretjes van het uitzicht op de vissersboten die aanmeren. Reykjavik bewonderen vanuit de lucht? Stap in de lift van de Hallgrimskirkja voor een 360 graden uitzicht over de stad. De Hallgrimskirkja vormt het boegbeeld voor de stad, want de top van deze imposante kerk is bijna vanuit elke hoek van de stad zichtbaar. Handig voor als je tóch verdwaalt!

2. Springen van Europa naar Noord-Amerika in Thingvellir National Park

Slechts 50 kilometer van Reykjavik, vind je het adembenemende Thingvellir, een van de drie nationale parken in IJsland. Een bijzondere plek om urenlang rond te dwalen door het filmische landschap met vulkanische gesteentes, watervallen en weidse vlaktes. Thingvellir National Park vormt daarnaast de geologische grens tussen het Euraziatische en Noord-Amerikaanse continent.

De breuklijn van de twee tektonische platen wordt jaarlijks enkele millimeters breder. Het natuurpark vormt in feite de scheidingslijn, maar in het noorden van het park loopt een enorme scheur in de grond, waar je symbolisch van het ene naar het andere continent kan hoppen. Bijzondere ervaring: je kunt er ook voor kiezen om tussen het kraakheldere water van de platen te duiken bij de Silfra-kloof.

3. Met een gouden randje: de Gullfoss-waterval

Binnen de populaire ‘Golden Circle’ van IJsland, bevindt zich een geschakelde serie van watervallen. De Gullfoss-waterval behoort tot een van de populairste watervallen van IJsland en is zonder twijfel de meest spectaculaire. Met veel geweld dendert er op sommige dagen zo’n 180 kubieke meter water per seconde, in een diepe en brede kloof naar beneden. Dit zorgt voor een grote hoeveelheid opspattend stuifwater, wat in combinatie met zonlicht schitterende regenbogen veroorzaakt.

Door dit bijzondere fenomeen heeft de waterval de naam Gullfoss – wat gouden waterval betekent – gekregen. Je kunt de waterval vanuit verschillende plekken bewonderen en er zelfs heel dichtbij komen. Houd wel rekening met een nat pak, het weer kan heerlijk onstuimig zijn.

4. Ervaar IJsland in het klein op schiereiland Snæfellsnes

Weinig tijd maar toch de volledige IJsland-beleving? Dan is een bezoek aan het schiereiland Snæfellsnes een goede keuze. Snaefellsnes ligt boven Reykjavik, ingeklemd tussen de Faxaflói-baai en de Breiðafjörður-fjord. Zwarte stranden, vulkanen en lavavelden vormen het landschap en door deze diversiteit wordt het schiereiland ook wel ‘Klein IJsland’ genoemd.

Stippel een route uit langs de warmwaterbronnen van Landbrotalaug en de zwarte Búðakirkja die een bijzonder portret vormen op de lege vlaktes. Ook niet vergeten: Kirkjufell, een berg waar je sprakeloos van wordt. De bijzondere puntige vorm van de berg en de bijhorende Kirkjufellsfoss-watervallen creëren een filmische omgeving. Met in de winter zelfs kans op een spectaculaire lichtshow van het noorderlicht.

5. Drijvende ijsschotsen in gletsjermeer Jökulsárlón

Aan de zuidoostkust van IJsland ligt het gletsjermeer Jökulsárlón, waar je jezelf waant in een compleet andere wereld. Het bekendste maar bij uitstek het mooiste ijsmeer van IJsland. Enorme ijsblokken schitteren in de zon, langzaam drijvend richting de zee op deze 18 vierkante kilometer grote gletsjerlagune. Het is betoverend om hier met de machtige Breidamerkurjokull-gletsjer op de achtergrond doorheen te varen.

Met enige regelmaat breken er grote stukken ijs van de gletsjer af die met veel geweld naar beneden kletteren. Grote kans dat er een schattige zeehond mee drijft op de grote schotsen in het water. Dat het meer fotogeniek is, bleef filmploegen ook niet onopgemerkt. Jökulsárlón diende als decor voor twee populaire Bond-films: A View to a Kill en Die Another Day.

6. Wandel door de sporen van de explosieve geschiedenis in Mývatn

Het meer van Mývatn, letterlijk vertaald als ‘muggenmeer’, klinkt minder aantrekkelijk dan het in werkelijkheid is. Al dansen de muggen zomers wel boven het meer, steken doen ze gelukkig niet. Rondom het water vind je overal de sporen van een letterlijk explosieve geschiedenis. Verspreid over de gehele oppervlakte van het meer liggen vijftig eilandjes. Ontstaan als gevolg van een aantal vulkaanuitbarstingen.

Afgeplatte tafelbergen, zwavelrook en kraakhelder water. Misschien herken je het mysterieuze landschap wel uit een scene van Games of Thrones. Ontspanning vind je bij de nabijgelegen Mývatn Nature Baths, geothermale baden die een goed alternatief bieden voor de populaire Blue Lagoon. Niet alleen goedkoper, maar ook veel minder druk. Zie je jezelf al zitten met uitzicht over de blauwe baden en de vulkanische omgeving?

7. Húsavík: een paradijs voor papegaaiduikers en walvissen

Aan de voet van de Húsavíkurfjall-berg, op de oever van Skjálfandi Bay ligt het sfeervolle Húsavík. Dit kleurrijke havenstadje heeft terecht de bijnaam ‘Whale Watching hoofdstad van IJsland’ gekregen. Reizigers komen van heinde en verre naar Húsavík toe om walvissen te spotten. De draaikolk onder water in de baai en twee rivieren die uitmonden in de zee zorgen voor fris water, wat een aantrekkelijk leefgebied voor de walvissen is. Dé reden dat ze massaal aanwezig zijn in Húsavík.

Naast de grote walvisstaarten die uit het wateroppervlak omhoog rijzen, zijn ook papegaaiduikers niet te missen. Deze pinguïnachtige vogels vestigen zich in groten getale op IJsland: maar liefst 60 procent van de wereldpopulatie brengt de zomer op het eiland door!

8. Opvallende rotspartijen en zwarte lavastranden bij Vik

Grote kans dat je bij stranden denkt aan palmbomen en goudgeel gekleurd zand. Zoals IJsland op meerdere vlakken de enige in zijn soort is, zijn de stranden bij Vik gitzwart. Het meest bekende is het strand Reynisfjara. Het zand is zo zwart door basalt, een vulkanisch gesteente dat ontstaat door de stolling van lava aan de aardoppervlakte. Vanuit de zee rijzen opvallende rotspartijen, die het uitzicht nog mooier maken.

Op zo’n 23 kilometer afstand van Vik, is in 1973 een vliegtuig neergestort op het strand van Sólheimasandur. Het wrak is nooit weggehaald en ligt tegenwoordig nog steeds op het strand. Behoorlijk mysterieus en zelfs een beetje surrealistisch zo’n wrak in ‘the middle of nowhere’.

9. Dimmuborgir: het trollendorp van IJsland

De naam Dimmuborgir betekent ‘duistere burchten’ en wanneer je hier bent begrijp je waarom: het is een doolhof van kleine, grillige wandelpaden gevormd door vulkanische pilaren en lavatunnels. Deze grijsgroene rotsformaties liggen in het noorden van IJsland en zijn drieduizend jaar geleden ontstaan, bij een grote vulkaanuitbarsting.

Wist je dat de IJslanders dit dorp vroeger het trollendorp hebben genoemd? IJslanders houden de griezelige volksverhalen, die vaak verband houden met het befaamde landschap, maar al te graag in ere. Dimmuborgir is volgens de overlevering de thuishaven van half-trol half-oger Grýla en haar dertien ‘Joeljongens’. En eerlijk, deze bezienswaardigheid in IJsland voelt toch net wat spannender met deze mythische verhalen in je achterhoofd.

10. Expressief natuurgeweld van Geysir en Strokkur

Velkomin til Íslands: de IJslandse taal, – meegebracht door de Vikingen – is niet de meest makkelijke. Gelukkig kent de natuur zijn eigen taal en geisers heten je op de meest expressieve manier welkom. De naam ‘geiser’ komt van de enige echte Geysir. De eerste geiser waarover werd geschreven in de Europese literatuur. Helaas is de afgelopen jaren te vaak geprobeerd om de geiser kunstmatig op te wekken, waardoor deze bovengronds niet altijd even actief meer is.

Onze tip: de Strokkur is het geiserbroertje van Geysir en zorgt voor het echte natuurgeweld. Om de 5 á 8 minuten spuit een gigantische straal water 20 meter omhoog. Een ongelooflijk natuurfenomeen, dat zonder twijfel tot een van de meest bijzondere bezienswaardigheden in IJsland behoort.

Je interesse gewekt voor deze of een andere mooie reis en fijne vakantie. Neem gerust contact met mij op. Je doet dat snel en makkelijk via onderstaand formulier