Wat je nog niet over Aruba weet

Aruba is een van de meest diverse landen ter wereld

Aruba staat te boek als een eiland met oogverblindende stranden en een warme kristalheldere azuurblauwe zee.
Maar wat weet u eigenlijk nog meer over het One happy island?

Wij zijn er zo goed als zeker van dat onderstaande feiten in ieder geval nog niet bekend zijn.

Het overgrote deel van de bevolking spreekt vloeiend Engels, Nederlands, Spaans en de lokale taal Papiaments. Maar waar u ook vandaan komt, de kans is aanwezig dat iemand op het eiland ook jouw taal spreekt.
Aruba is een klein eiland met weliswaar slechts ruim 112.000 inwoners, maar het huisvest desondanks wel meer dan 90 nationaliteiten, waaronder Europeanen, Indiërs, Filipijnen, Chinezen en anderen.
De tradities die de verschillende groepen ooit met zich meebrachten, zijn nu onderdeel van de lokale cultuur.

 

Aruba is de perfecte plek om authentiek Indonesisch eten te proeven

Aangezien het eiland een voormalig Nederlandse kolonie is, is de lokale eetcultuur ook sterk beïnvloed door de eetgewoontes van andere koloniën.

Indonesische klassiekers zoals bami, nasi goreng, de loempia en typisch Nederlandse snacks zoals de bitterbal, zijn op Aruba gewoon dagelijkse kost.

Wie zich in de ochtend te goed doet aan een loempia of een portie bitterballen en dit vervolgens wegspoelt met een fles Malta alcoholvrij bier, heeft een typisch Arubaans ontbijtje achter de kiezen.

Meer dan 300 prehistorische pictogrammen

Eeuwenoude tekeningen van de Caiquetio shamans, die duizenden jaren geleden op het eiland leefden, kunnen tot op de dag van vandaag nog aanschouwd worden op diverse rotsformaties op het eiland.

Wie de Fontein grot en de Guadirikiri grotten betreedt, staat oog in oog met de meest bijzondere Indianentekeningen. Doordat het eiland vrij vlak is, kunt u met gemak de rotsen beklimmen

De absolute wrakduikhoofdstad van het Caribisch gebied

Wie het onderwaterleven verkent, komt niet alleen de meest kleurrijke vissen en zeesterren tegen, maar ook twee oorlogsscheepswrakken, de SS Antilla en de SS Pedernales. Wie door deze twee scheepswrakken zwemt maakt kennis met een ongekend mooi zeeleven en prachtige koraalvorming. De Antilla was een Duits schip dat in 1940 door de kapitein tot zinken is gebracht nadat Duitsland Nederland binnenviel. Tot op de dag van vandaag is de Antilla het grootste scheepswrak dat nog intact is.

Met uw blote voeten in het zand, zelfs midden op de dag. Het parelwitte, poederzachte zand dat moeiteloos door je handen glijdt en waar u heerlijk overheen loopt bevat verpletterd koraal en schelpbestanddelen. Dit zorgt ervoor dat het strand zelfs op het aller heetste moment van de dag, betrekkelijk koel is en dus dat u op elk gewenst moment van de dag een lange strandwandeling kunt maken.
En dat kan uiteraard gewoon op blote voeten!

 

 

Al ruim 80 jaar een pionier op het gebied van waterzuiveringstechnologie

Aangezien Aruba een vrij droog eiland is, is er vanzelfsprekend een gebrek aan zoetwater. Toen de bevolking in de jaren 30 met rappe schreden groeide, werd de olieraffinaderij op het eiland geopend. Dit resulteerde onder meer in de zogeheten ‘Balashi development’, een van de grootste ontziltingsinstallaties ter wereld. In de daaropvolgende jaren hebben ingenieurs er keihard aan gewerkt om het ontziltingsproces te verbeteren. Hierdoor konden en kunnen inwoners en nu ruim een miljoen bezoekers, genieten van water dat niet alleen gezond is, maar ook nog eens heerlijk smaakt.

De Balashi Cocktail
Op het mineraalgehalte wordt streng toegezien om de pure smaak te behouden en ervoor te zorgen dat iedereen kraanwater, beter bekend als een Balashi cocktail, kan drinken. Doordat het water zo ongelooflijk zacht is, krijgt u bij een bubbelbad extra veel bubbels en heeft u maar een klein beetje shampoo nodig om uw haar te wassen.

De passaatwind wijst altijd de weg

De alomtegenwoordige passaatwind die over het eiland raast en ervoor zorgt dat het altijd koel is, komt uit het Noordoosten. Het zorgt er ook voor dat de over het eiland verspreidde divi-divi-bomen, een bijna mythische vorm aannemen.

En wie het eiland verkent en bang is om te verdwalen, hoeft alleen maar te kijken hoe de boom erbij staat, de boom geeft namelijk de richting aan die u moet volgen om in de stad terecht te komen.

Het is honkbal wat hier de klok slaat

Honkbal is immens populair op het eiland en bijna iedereen kent de zeer getalenteerde Arubaanse Boston Red Sox-speler Xander Bogaerts wel.

Op Aruba speelt de jeugd doorgaans in zowel de zogeheten Little League als de PONY League en dat zorgt ervoor dat het eiland naast Xander ook ander toptalent, zoals Sidney Ponson, Calvin Maduro en Eugene Kingsale aan Amerika levert. Iedereen op Aruba leeft enorm mee wanneer bijvoorbeeld de Boston Red Sox spelen en toen het team in 2013 de World Series won, werd er nog net geen vrije dag ingelast om deze overwinning te vieren.

’s Werelds beste vrouwelijke freestyle windsurfer komt uit Aruba

Sarah-Quita Offringa won acht jaar lang de Women’s PWA World Champion Freestyle Windsurfing en heeft diverse records gebroken, waaronder dat van jongste vrouw die in de geschiedenis van het windsurfen ooit goud won.

Uiteraard heeft haar jeugd op een prachtig eiland met een perfect windsurfklimaat hier enorm aan bijgedragen. Het rustige water en de permanent aanwezige passaatwind zorgen er nog steeds voor dat Aruba een populaire wind- en kitesurfbestemming is.

Maak kennis met de ruige flora en fauna van het eiland

Wie langs de ruige kant van het eiland toert, kan zomaar op wilde dieren zoals ezels of geiten stuiten. Zij zoeken doorgaans overdag naar eten en zijn dan vaker in het binnenland te vinden, om vervolgens bij het ondergaan van de zon terug te keren naar de kust. Wie al wandelend of met een jeep het achterland verkent, hoeft daarom echt niet vreemd op te kijken wanneer er een kudde wilde dieren langsloopt. Wie een bijdrage wil leveren aan de leefbaarheid van bijvoorbeeld de ezels, kan een bezoek aan het ezelreservaat in Santa Cruz brengen, waar broze ezels verzorgd worden. Wilt u struisvogels tegen het lijf lopen? Ga dan zeker naar onze struisvogelboerderij.

Maar liefst 20% van het eiland is beschermd gebied

Nationaal park Arikok, dat 20% van het eiland beslaat en uit volledig beschermd, onbewoond gebied bestaat, huisvest grillige baaien, bijzondere rotsformaties, het natuurlijke zwembad ‘Conchi’, grotten met eeuwenoude Indianentekeningen en een met cactussen bezaaid landschap. Wandel vroeg in de ochtend met een ranger door het park om de mooiste verhalen

Aruba heeft de meeste zonuren in het Caribisch gebied

Op het One happy island krijgt u in vergelijking met de rest van het Caribisch gebied het minst vaak met een regenbui te maken.

Dit houdt in dat het niet uitmaakt wanneer u hier vakantie viert, u hebt gewoon bijna altijd zon. En aangezien Aruba ook nog eens buiten de orkaanzone ligt, is de kans dat een orkaan over het eiland raast, miniem.

Let op: dit is slecht een selectie van ons totale reisaanbod. ikwilreisadvies.nl biedt het grootste aanbod aan reizen en werkt samen met organisatie in binnen- en buitenland. Neem voor nog meer reismogelijkheden contact met mij op