Welkom in Helsinki

Met KLM naar Helsinki

Helsinki scoort goed in de reisblogs en reismedia als bestemming voor stedentrip. Toch hoeft u hier zeker geen massatoerisme te verwachten. In tegendeel, Helsinki is een aantrekkelijke stad voor inwoners én reizigers. De stad is echt verweven met de zee, gebouwd op en omringd door honderden eilanden en 130 kilometer aan kustlijn. Dit draagt bij aan de bijzondere atmosfeer in de stad, die veilig voelt en een welkom gevoel geeft.

Design zien en kopen

Al wandelend of fietsend door de stad ontdekt u de veelzijdigheid van Helsinki. Shoppen doet u in de Aleksanterinkatu of de meer chique Esplandi boulevard. Liefhebbers van Scandinavisch design halen hun hart op in het Finse designmuseum. Een leuke plek om zelf design te kopen is de CraftCorner aan de Eteläesplanadi. Niet ver hier vandaan ligt Kauppatori, het belangrijkste marktplein van Helsinki. Op deze markt, direct gelegen aan het water, koopt u op weekdagen verse producten van boeren en vissers uit de regio.

 

Vestingeiland Suomenlinna

Het is meer dan de moeite waard om vanaf de Kauppatori de ferry te nemen, die u in circa 20 minuten naar Suomenlinna brengt. Op dit vestingeiland wonen nog zo’n 800 mensen. Als gast bezoekt u er de forten en musea en geniet u van een wandeling langs de vestingmuren rond het eiland en van het uitzicht op Helsinki. Sluit uw bezoek bij mooi weer af op het zonterras bij het Walhalla restaurant, waar u bij een cappuccino ook een spectaculair uitzicht over zee krijgt. over zee uitkijkt en oude kanonnen u beschermen.

Kerken die stralen en schitteren

Als u van Suomenlinna terugvaart, ziet u de twee meest bijzondere kerken van de stad. De Oespenski Kathedraal op het schiereiland Katajanokka is de grootste Russisch-orthodoxe kathedraal van West- en Noord-Europa. Met een beetje geluk ziet u de koepeltjes schitteren in de zon. Stralend wit is de Lutherse Domkerk. Deze torent hoog boven Helsinki uit. De trappen bij de dom zijn een favoriete plek om in de zon te zitten en over het Senaatsplein uit te kijken, waar vaak evenementen georganiseerd worden. Van picknick tot sterrenrestaurant
Wordt u hongerig van het shoppen of de zilte buitenlucht? Helsinki biedt genoeg plekken om uitstekend te eten. Zo vindt u in de Hakaniemi markthal alles voor een goede picknick, van gerookte zalm tot echte Finse kaas. Nabij het Finse designmuseum eet u in restaurant Juuri verrassende gerechten, met als specialiteit sapas; een tapas met een Finse twist. Voor een echte Finse beleving op Michelinsterrenniveau reserveert u een tafel bij Grön. Zeker niet goedkoop, maar de gerechten zijn fantastisch en u kunt er zelfs van een volledig veganistisch diner genieten.

 

De saunacultuur van Helsinki

Natuurlijk is er maar één manier waarop u echt ultiem Fins relaxt in Helsinki: de sauna. Die vindt u hier dan ook in allerlei soorten en maten. Een van de meest in het oog springende is Löyly, dat zichzelf omschrijft als een urban oasis. Met zijn opvallende houten architectuur en terrassen aan zee nodigt dit complex uit tot de ultieme saunabeleving. Een ander heel eigen karakter heeft sauna Arla, dat al sinds 1929 bestaat en een van de drie resterende publieke sauna’s in Helsinki is. Hier geen grote luxe, maar wel een authentieke sfeer. Wilt u in Helsinki naar een sauna? Check dan wel even of mannen en vrouwen gescheiden zijn en of badkleding verplicht is. Dit verschilt namelijk per sauna.